Здравка Даргова

Магистър Здравка Даргова

Магистър Здравка Даргова - родена на 11.06.1974 г. в гр. Асеновград. 1992 г. завършва Немска гимназия в гр. Пловдив, а през 1999 г. – Немска филология със специалност Приложна лингвистика и Педагогика в университета „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново

Как стигнах до тук?
В момента, в който се докоснах до немския език, той се превърна в моя страст. Дългият и често нелек път, който съм изминала, ме кара да съм благодарна, че съм посветила голяма част от живота си на неговото изучаване и преподаване.

Веднага след завършването на университета започнах преподавателската си дейност в  31. СУЧЕМ и 1 АЕГ, гр. София. Паралелно с това бях активна и като хоноруван преподавател в Академията на МВР. Но винаги имах усещането, че все нещо не ми е достатъчно. Тогава дойде предложението за работа като преводач в голям австрийски концерн, занимаващ се с добив на инертни материали, а в последствие ми бе предоставена възможността да се развивам и като преводач в австрийско представителство за помпи в промишлеността, както и като представител на австрийска фирма за подбор на кадри. Тогава имах възможността да се докосна до истинския практически немски език, което като изживяване беше много различно за мен. Основната работа там бе писмен превод на множество административни документи като договори, протоколи, доклади, технически материали, анализи, както и геоложки доклади и всякаква документация, свързана с естеството на работа на фирмата. Устните преводи също бяха част от ангажираността ми в тези фирми – при срещи на собствениците от фирмата майка с местните управляващи, при които се дискутираха оперативни, счетоводни, правни и други въпроси. И така, в продължение на 10 години.

Вероятно ще кажете, че тази информация няма нищо общо с педагогическата ми дейност. Аз бих казала, напротив. Знаете ли, когато узря в мен идеята да основа езиковия център, аз вече имах представа, какво трябва да научат обучаемите и как аз да го направя по най-лесния и достъпен за тях начин. Повярвайте ми, този дългогодишен опит, натрупан при постоянна комуникация с немскоговорящи и при преводите в толкова разнообразни области, разшири невероятно кръгозора на моите знания.
 
Ето защо основен акцент в моята преподавателска дейност е подготовката за сертификатни изпити, където е необходимо да се покаже изключително високо ниво на владеене на езика, както и умението да се жонглира с него.  Например при анализа на  графики /Test DaF , Goethe Zertifikat C1, ÖSD C1)/ не се ограничавам до информацията, съдържаща се в тренировъчните помагала/, а използвам много изрази, които са плод на моя практически опит. Същото важи и за Anschreiben, Bewerbung, Anfrage, Leserbrief, Beschwerdebrief  etc., част от писмените компоненти на Goethe Zertifikat B2, ÖSD B2 und TELC B2.

Смело мога да твърдя, че желая  и разполагам с необходимия капацитет да предам това мое отношение и тези нюанси на езика, преподавайки с много страст и ангажираност.
Ние, преподавателите, можем да променим човешки съдби, помагайки на хората да изпълнят мечтите си. Разкриваме им нови светове, до които те могат да се докоснат чрез нас. Затова смятам, че отговорността и отдадеността, разбира се и професионалната подготовка, трябва да бъдат водещи в нашата работа.
 


Test DaF Zertifikat

test daf zertifikat


Отзиви

Радина Начева
Радина Начева Test DaF
Професионализъм, индивидуален подход и творчески ентусиазъм - "Стартгейт" ми даде всичко това и много повече. Тук ученето се превърна в удоволствие особено когато виждаш как израстваш, благодарение на опитни преподаватели като Здравка Даргова. Благодаря
 
View more
Кирил Крънчев
Кирил Крънчев Test DaF
Изключително съм благодарен за невероятната подготовка, която получих по време на курсовете! Г-жа Здравка Даргова е
View more
Sasha Zdravkova
Sasha Zdravkova ÖSD C1
 Благодаря, благодаря, благодаря ти Здравче! Това, което постигна синът ми, го дължи на теб! ÖSD C1
Невероятен професионализъм, знания, внимание, разбиране, приятелство, обич и подкрепа може да намерите в езикова школа "Стартгейт"- StartGate
View more
Георги Димитров
Георги Димитров-Goethe Zertifikat B2 und Test DaF
Първият курс в Езиков център „Стартгейт”, който посетих, беше за подготовка за изпита на Goethe Institut за Goethe Zertifikat B2. Още с влизането приятно впечатление прави уютната обстановка и модерното оборудване, предразполагащи към учене.
 
View more